Despre Grădinescu

Construim grădini urbane şi comunitare pentru un prezent şi viitor sustenabil în oraş.

Grădinescu e un model de regenerare urbană ce exemplifică cum sisteme de permacultură, educaţie, economie circulară, energie şi hrană se pot îmbina creativ  într-o reţea de grădini urbane. Spaţii vii în care viaţa comunitară şi activităţile de grădinărit urban funcţionează pe modelul ciclurilor sistemice din natură, întreţinute de comunitate prin participare şi de echipa Grădinescu prin expertiză, facilitare şi cercetare.

Proiectul Grădinescu este organizat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România împreună cu Kaufland România și constă într-o rețea de 9 grădini urbane, dintre care 3 amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, 4 în parcările sau în spatele magazinelor și 2 în școlile din Capitală.

Reţeaua Grădinescu aduce inovaţie în domeniul proiectelor de regenerare urbană printr-o abordare integrativă ce cuprinde:

  • Infrastructură de grădinărit urban şi comunitar: o reţea de 9 grădini urbane
  • Creare de joburi verzi
  • Grădinile urbane ca modele sociale ce susţin convivialitatea, incluziunea, rezilienţa şi învăţarea pe tot parcursul vieţii
  • Cercetare şi inovare în oraş în domeniile Zero Waste, economie circulară, echitate socială şi permacultură (sisteme hidroponice, centrala verde Jean Pain, grădini pe acoperiş)
  • Favorizarea învăţării şi dezvoltarea experienţei practice pentru adaptabilitatea la piaţa muncii în rândulstudenţilor,, aceştia fiind implicaţi în activităţile de construire şi întreţinere a grădinilor
  • Oferirea unor alternative locale şi sănătoase de consum legume şi fructe
  • Modele de parteneriat şi cooperare între mediul business, ONG, mediul educational şi comunitate

Grădinile urbane şi comunitatea coagulată în jurul lor au fost create printr-o succesiune de activităţi de cercetare, documentare, proiectare, implementare şi facilitare realizate de către o echipă de arhitecţi, ingineri de construcţii, horticultori, psihologi, ingineri de mediu, peisagisti, pasionaţi şi  specializaţi în permacultură.

Grija faţă de pământ, grija faţă de oameni şi împărţirea echitabilă sunt eticile care guvernează designul acestor spaţii urbane şi comunitare. Sunt spaţii utopice în miniatură, locuri în care un nou stil de viaţă în spaţiul urban se poate manifesta, unde oamenii pot lucra împreună, pot învăţa, pot inova, se pot relaxa, pot comunica şi se pot bucura de hrană proaspătă crescută într-o grădină urbană.

Daca doriţi sa fiţi la curent cu noutăţile Grădinescu vă invităm să ne urmariti şi pe pagina de facebook Grădinescu. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta pe email, la: contact@gradinescu.ro.