PERMACULTURĂ

Grădinescu este un proiect ce se bazează pe principii și etici de permacultură. Aplicăm tehnici și metode de permacultură în toate fazele proiectului, fie că vorbim de design, implementare sau întreținere de grădini, fie că vorbim de organizare de evenimente, conectare cu comunitatea sau lucru în echipă.

Ce este Permacultura?

Denumirea de permacultură este un acronim de la (agri)cultură permanentă și a fost brevetată de Bill Mollison și David Holmgren în anii ‘70. Dar ce înseamnă mai exact? La ce se referă?

Dacă agricultura clasică și horticultura răspund cu precădere la întrebări precum: ”ce?”, ”cum?” și ”când?”, permacultura răspunde mai degrabă la întrebarea ”unde?”. Mai precis, permacultura se ocupă în special de amplasarea relativă a elementelor componente ale unui ecosistem, urmărind crearea unor relații benefice între acestea și implicit crearea de sisteme reziliente și cât mai autonome cu putință.

De ce vrem să facem asta?

Permacultura a apărut dintr-o nevoie. Nevoia de a produce mâncare, fibre și alte materiale necesare oamenilor și, în același timp, de a conserva, de a proteja și chiar de a regenera și îmbogăți biodiversitatea și mediul înconjurător.

Această nevoie este cu atât mai mare cu cât populația umană este în continuă creștere; consumul tot mai mare, iar sistemul economic este unul liniar, care consumă resurse și în final produce deșeuri; terenurile agricole sunt din ce în ce mai degradate; eroziunea solului este din ce în ce mai răspândită și tot mai multe specii de plante și animale sunt pe cale de dispariție, iar unele chiar au dispărut.

A răspunde la această nevoie este în același timp o urgență și o provocare, pentru că ne-am obișnuit cu un anumit mod de a face lucrurile și este nevoie de o schimbare radicală de percepție și mod de acțiune. Poate că de aceea, Bill Mollison definea permacultura astfel:

”Permacultura este o filosofie despre a lucra cu natura mai degrabă decât împotriva ei, despre a observa conștient și îndelung mai degrabă decât a munci mult și fără să gândești, despre a privi plantele și animalele cu toate funcțiile lor, mai degrabă decât să tratezi orice suprafață ca pe un sistem “produs unic”.”

Ceea ce a vrut să spună Mollison este că, dacă ne acordăm suficient timp să observăm natura, vom reuși să identificăm modelele funcționale și viabile perfecționate de-a lungul timpului pe care le putem copia, adapta sau din care ne putem inspira pentru a putea crea habitate umane și ecosisteme agricole capabile să se auto-susțină așa cum se auto-susțin ecosistemele naturale.

Prin urmare, permacultura este un sistem de proiectare și implementare de ecosisteme antropice, inspirate din natură. Unul din principiile permaculturii spune că fiecare ființă vie crează sau influențează propriul ecosistem (everything gardens). Oamenii nu fac excepție, doar că oamenii sunt ființe inteligente și au ocazia să creeze astfel de ecosisteme în mod conștient și responsabil. De aceea, una din cele mai complete definiții ale permaculturii este următoarea:

”Permacultura este un sistem de proiectare conștientă și integratoare a așezărilor umane sustenabile și a ecosistemelor agricole, după modelul ecosistemelor naturale, astfel încât acestea să producă cele necesare oamenilor, dar în același timp să se autosusțină și să contribuie la regenearea mediului înconjurător.”

Chiar dacă inițial Permacultura de referea la agricultură permanentă, pe măsură ce conceptul a fost dezvoltat, a apărut și noțiunea de cultură permanentă, pentru că aspectele sociale sunt esențiale în dezvoltarea unor așezări cu adevărat sustenabile. Și pentru că fiecare cultură are la bază un sistem etic, cultura permanentă se întemeiază și ea pe un set de trei principii etice:

  • grija față de pământ
  • grija față de oameni
  • împărțirea echitabilă a resurselor și reinvestirea surplusului în primele două etici.

Permacultura este un domeniu de studiu foarte vast, există o multitudine de metode, tehnici și principii de design, s-au scris deja sute de cărți despre permacultură și despre teme conexe cu aceasta precum grădinăritul organic, construcții naturale și multe altele. Acest articol, răspunde pe scurt la întrebarea ”ce este permacultura?” dar foarte probabil ridică alte întrebări. Vă invităm să vă acordați timp pentru a explora acest domeniu. O parte din informații le veți putea găsi aici pe site sau pe www.institutuldepermacultura.ro . Pentru altele vă recomandăm să participați la atelierele noastre practice.