Învață cum să construieşti o “centrală verde” din compost- Jean Pain

Pe 4-5 noiembrie 2017, invităm pasionaţii de construcţii naturale, permacultură şi trai sustenabil la un atelier practic pentru a învăţa cum se construiește unul din cele mai ingenioase sisteme de producere a energiei din compost după modelul Jean Pain. (Later edit: Vezi aici cum a fost la eveniment si documentatia tehnica a centralei verzi Jean Pain construite!) Se întâmplă la grădina comunitară Grădinescu Bucureştii Noi, participarea e gratuită şi se face pe bază de înscriere.

Este o oportunitate de a învăţa cum să construieşti la tine acasă un sistem de generare a căldurii pe baza descompunerii naturale a materiei organice, în cadrul unui atelier facilitat de membri ai Institutului de Cercetare în Permacultură din România (ICPR).

CE VEI ÎNVĂŢA? La atelier vei avea ocazia să afli:
  • Ce este compostul
  • Cum se face compostul
  • Cum se poate utiliza compostul
  • Cum să proiectezi și să construiești o “Centrală Verde“ tip Jean Pain
  • Cum să proiectezi și să construiești un sistem de încalzire a unei sere folosind căldura dată de ‘centrala verde‘
CINE, CE, DE CE?

Eficiența energetică, reutilizarea materialelor secundare şi consumul responsabil sunt câteva din aspiraţiile unei persoane ce visează sau deja experimentează un trai în armonie cu natura. Este stiut incă de la începuturile agriculturii că în timpul descompunerii materiei organice se degajă căldura. Aceasta poate fi captată în diverse moduri şi folosită pentru încălzirea unei locuinţe ,a unei sere sau a apei. La sfârşitul procesului de descompunere vom ramâne cu un produs foarte valoros, compostul.

Folosind aceste principii pe 4-5 noiembrie vom construi o centrală verde prin metoda ”Jean Pain” cu ajutorul căreia vom încălzi solarul din grădina comunitară Bucureştii Noi. 

Atelierul face parte din demersurile de cercetare ale ICPR privind descompunerea materiei organice și surse alternative de energie. In urma atelierului va continua activitatea de cercetare, pe toată perioada de funcționare a sistemului, iar la finalul acesteia vom publica un articol ce va documenta procesul de constructie și funcționare si care va conţine eventuale sugestii de îmbunătăţire ale modelelor existente.

  CUM VOM LUCRA?

Atelierul este structurat pe 2 zile. În prima parte a zilei 1 vom începe prin a aborda partea teoretică din spatele construcţiei acestui sistem. În partea a doua nu trebuie să vă lipsească cizmele inalte de cauciuc și de preferat salopete de lucru deoarece vom continua cu partea practică în care vom instala plasa de susţinere, tubul de aerare și apoi straturile alternante de tocătura umedă şi tuburile de transfer termic.

CUM PARTICIPI?

Participarea la eveniment nu presupune costuri financiare, dar se face pe bază de înscriere. Înscrierile pentru atelier se fac la adresa de mail contact@gradinescu.ro Locurile sunt limitate.

Adresa: blvd. Bucurestii Noi 50B, în grădina din spatele magazinului Kaufland.