Despre Grădinescu

Cultivăm soluții locale la probleme globale în grădini urbane și comunitare.

Grădinescu e un model de regenerare urbană ce exemplifică cum sisteme de permacultură, educaţie, economie circulară, energie şi hrană se pot îmbina creativ  într-o reţea de grădini urbane, care să aducă un plus de energie şi vitalitate în viețile orășenilor.

Proiectul Grădinescu este organizat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România împreună cu Kaufland România și constă într-o rețea de 10 grădini urbane, dintre care 3 amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, 4 în parcările sau în spatele magazinelor și 2 în școlile din Capitală, iar cea mai recent implementată, în Cetatea Municipiului Alba Iulia.
Gradinile sunt concepute pentru a fi îngrijite de locuitori – prin participare  şi de echipa Grădinescu – prin expertiză, facilitare şi cercetare.

Grădini comunitare

Sunt acele grădini care oferă locuitorilor posibilitatea “adoptării” unui lot de pământ pe care să își crească propriile legume. Fiecare grădinărește pe lotul său şi totodată îngrijeşte împreună cu vecinii spațiile comune ale grădinii. Se creează astfel premisele pentru cooperare și ajutor reciproc. Asemenea grădini sunt Grădinescu Apărătorii Patriei și Grădinescu Bucureștii Noi.

Grădini pe acoperiş

Acoperișurile și terasele clădirilor sunt suprafețe expuse la soare cu potențial foarte mare de a produce hrană. Proiectul Grădinescu furnizează două modele de grădini urbane pe acoperișuri și terase. Unul dintre ele este un model recreativ, cu paturi înălţate, dom, zone de relaxare și este amplasat pe terasa clădirii de birouri Kaufland România, de pe Str. Barbu Văcărescu. Celălalt model este Grădina Hidroponică. Două astfel de sisteme sunt amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland Bucureștii Noi și Kaufland Apărătorii Patriei din București.

Pădurea comestibilă

Un spațiu inspirat de ecologia pădurii recreată de om, structurat pe etaje de vegetație (subsolul, rizosfera, plante acoperitoare de sol, plante erbacee, arbuști fructiferi, arbuști-suport, arbori-suport și pomi fructiferi, liane și plante cățărătoare) și  aranjamente de ghilde în care toate nișele disponibile sunt ocupate.
Pădurea comestibilă e un sistem ecologic rezilient datorită diversității  comunităților de specii și a legăturilor benefice dintre acestea. O astfel de gradină se găseşte la Gradinescu Bucureștii Noi si Apărătorii Patriei.

Serele urbane

Sunt medii protejate care permit prelungirea sezonului de grădinărit, cultivarea anumitor plante mai sensibile, a plantelor exotice sau producerea de răsaduri. De asemenea, serele urbane protejează culturile de poluare sau alţi factori cu potențial dăunător. Un proiect pilot de seră încălzită cu compost este testat și la Grădinescu Bucureștii Noi. În prezent, se află în faza de proiectare o seră urbană ce urmează a fi amplasată în parcarea Kaufland Tudor Vladimirescu.

Grădina din curtea şcolii

Copiii au nevoie să învețe despre grădinărit, despre plante, despre lumea ce ne înconjoară și despre cum putem să trăim în armonie cu natura. De aceea, Grădinescu propune modelul de grădinărit în școli. Şcoala Nr. 143 beneficiază de prima grădină urbană Grădinescu în curtea unei instituţii de învăţământ.

Peisaj comestibil

Vizual se aseamănă cu un parc, dar conține o mulțime de plante comestibile, de la pomi și arbuști fructiferi la plante aromatice și legume anuale. Toate acestea sunt asamblate armonios îmbinând factorul estetic cu funcționalitatea. Grădinescu Barbu Văcărescu este un Peisaj Comestibil.

Reţeaua Grădinescu aduce inovaţie în domeniul proiectelor de regenerare urbană printr-o abordare integrativă ce cuprinde:
  • Infrastructură de grădinărit urban şi comunitar
  • Creare de joburi verzi
  • Grădinile urbane ca modele sociale ce susţin convivialitatea,  rezilienţa şi învăţarea pe tot parcursul vieţii
  • Cercetare şi inovare în oraş în domeniile Zero Waste, economie circulară, echitate socială, permacultură  şi oraşe în tranziţie
  • Contexte de învăţare şi experimentare pentru adaptabilitatea la piaţa muncii în rândul studenţilor
  • Producerea de legume şi fructe pe plan local
  • Modele de parteneriat şi cooperare între mediul business, ONG, mediul educational şi comunitate

Grija faţă de pământ, grija faţă de oameni şi împărţirea echitabilă sunt eticile care guvernează designul acestor grădini urbane. Sunt spaţii comunitare în care se poate manifesta un nou stil de viaţă, unde oamenii pot lucra împreună, pot învăţa, pot inova, se pot relaxa, şi pot cultiva și îngriji diverse sortimente de legume și fructe, pe care apoi le pot cosuma.

Daca doriţi sa fiţi la curent cu noutăţile Grădinescu vă invităm să ne urmariti şi pe pagina de facebook Grădinescu. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta pe email, la: contact@gradinescu.ro.