PERMACULTURĂ

Grădinescu este un proiect ce se bazează pe principii și etici de permacultură. Aplicăm tehnici și metode de permacultură în toate fazele proiectului, fie că vorbim de design, implementare sau întreținere de grădini, fie că vorbim de organizare de evenimente, conectare cu comunitatea sau lucru în echipă.

 

 

Ce este permacultura?

Dacă agricultura clasică și horticultura răspund cu precădere la întrebări precum: ”ce?”, ”cum?” și ”când?”, permacultura răspunde mai degrabă la întrebarea ”unde?”. Permacultura se ocupă în special de amplasarea elementelor componente ale unui ecosistem, urmărind crearea unor relații benefice între acestea și, implicit, crearea de sisteme reziliente, cât mai autonome cu putință.

”Permacultura este un sistem de proiectare conștientă și integratoare a așezărilor umane sustenabile și a ecosistemelor agricole, după modelul ecosistemelor naturale, astfel încât acestea să producă cele necesare oamenilor, dar în același timp să se autosusțină și să contribuie la regenerarea mediului.”

(Definiție tradusă și adaptată de Institutul de Cercetare în Permacultură din România după Bill Mollison.)

Etici şi principii

La fel ca și o casă, un ecosistem stabil, rezilient și funcțional are nevoie de o fundație solidă, de aceea, designului ecosistemelor permaculturale se bazează pe cele trei etici ale permaculturii:

  • grija față de pământ
  • grija față de oameni
  • împărțirea echitabilă a resurselor și redistribuirea surplusului

Alături de fundamentul solid al eticilor, principiile de design de permacultură completează structura de rezistență a ecosistemelor proiectate, aducând stabilitatea și reziliența ecosistemelor naturale. În proiectul Grădinescu am aplicat mai multe principii de design.

Observarea este esențială pentru a înțelege fluxurile și nevoile unui ecosistem și implicit pentru a determina funcțiile acestuia.

La proiectarea unor ecosisteme durabile, avem în vedere crearea de oportunități de colectare și stocare a energiilor atunci când acestea sunt abundente și utilizarea lor atunci când sunt în deficit. Energiile sunt de multe feluri, de la razele soarelui, la vânt, ploaie, gravitație, tocătură, frunze, etc.

Diversitatea relaţiilor de interdependenţă dintr-un ecosistem permit menţinerea şi dezvoltarea vieţii. Cele mai stabile ecosisteme sunt acelea compuse dintr-o diversitate de elemente care îndeplinesc mai multe funcții.

Diversitatea relaţiilor de interdependenţă dintr-un ecosistem permit menţinerea şi dezvoltarea vieţii. Cele mai stabile ecosisteme sunt acelea compuse dintr-o diversitate de elemente care îndeplinesc mai multe funcții.

Fiecare element îndeplinește mai multe funcții și fiecare funcție este îndeplinită de mai multe elemente. În termeni informatici se numește redundanță, iar în natură este un lucru pozitiv, spre exemplu atunci când un element eșuează să îndeplinească o funcție, alt element poate suplini acest deficit.

Fiecare grădină e proiectată în așa fel încât să producă o recoltă încă din primul an.

Permacultura este un domeniu de studiu foarte vast, există o multitudine de metode, tehnici și principii de design, s-au scris nenumărate cărţi pe acest subiect și pe teme conexe, precum grădinăritul organic, construcții naturale, energii regenerabile. Această secţiune a site-ului nostru, răspunde pe scurt întrebării ”ce este permacultura?” , fiind o invitaţie pentru a explora acest domeniu.

Informații puteţi găsi la secţiunea Articole sau pe www.institutuldepermacultura.ro . Pentru a experimenta şi a învăţa mai multe pe acest subiect,  recomandăm să participați la atelierele noastre practice. Rămâneţi conectaţi la noutăţile Grădinescu şi pe pagina de facebook Grădinescu.