Lucrările grădinii în 4 pași: VEZI, GUȘTI, ÎNGRIJEȘTI și SĂDEȘTI!
Roadele coapte ne așteaptă să fie culese, grădina să fie curățată de plantele sau frunzele uscate. Pe măsură ce unele plante își încheie ciclul de viață, alte plăntuțe noi, specifice sezonului, pot să le ia locul în grădină.
Cu o atentă observare și evaluare a stadiului grădinii, o mică planificare și lucrări de mentenanță, putem să prelungim sezonul de recoltare până târziu, spre sfârșitul toamnei, când vine frigul.
Haideți să parcurgem împreună câțiva pași prin grădina:
Pasul 1: Observarea.
Primul principiu al permaculturii este ”Observă și Interacționează”. În fiecare anotimp grădina ne rezervă o mulțime de surprize care așteaptă să fie descoperite. În luna August putem găsi în grădină plante cu creștere luxuriantă, dar și plante gata de recoltat, putem găsi boli, dăunători dar și plante sau insecte benefice. Important este să fim prezenți și să observăm schimbările rapide prin care trece grădina. Să fim gata să recoltăm sau să intervenim acolo unde este cazul. Observând atent ceea ce se petrece în grădină, putem decide când și ce să recoltăm, ce lucrări de mentenanță e nevoie să facem, și ce culturi mai putem înființa în această perioadă.
Pasul 2. Recoltarea.
Tomate, ardei, vinete, castraveți, dovlecei, dovleci, fasole, ceapă, mangold, sfeclă, morcovi, pătrunjel, busuioc, oregano, rozmarin, salvie, mentă și multe altele așteaptă să fie recoltate și savurate, dacă le-ați plantat sau semănat încă din primăvară.
Câteva mici recomandări:
Când frunzele de ceapă se usucă, aceasta este gata de recoltat. După scoaterea bulbilor din pământ se recomandă uscarea acestora la soare pentru câteva zile, înainte de a fi depozitați.
- Spre sfârșitul lunii puteți începe recoltarea cartofilor, după ce verificați dacă s-au maturat suficient.
- Castraveții și dovleceii se recoltează la timp pentru a stimula planta să producă în continuare.
- Nu uitați să recoltați plantele aromatice pentru a vă reface stocul de condimente și ceaiuri. Le puteți face și tăieri pentru încurajarea creșterii unor noi frunze ce se pot culege înainte de a veni frigul.
- Uscarea plantelor aromatice se va face la umbră, pentru a păstra proprietățile plantelor cât mai bine;
- Tăiați (ciupiți) inflorescențele de busuioc, dacă doriți ca acesta să continue să facă frunze noi, prelungind astfel perioada de recoltare;
- Recoltați legumele pe măsura coacerii lor, fără amânare, pentru a evita risipa;
- Recoltați la timp pentru a evita ca recolta să se strice pe teren, deoarece se pot transmite boli plantelor vecine.
Pasul 3. Îngrijirea
În lunile august și septembrie, grădina are nevoie de o atenție deosebită din partea grădinarului, deoarece cresterea plantelor este luxuriantă. Este nevoie să luăm măsuri pentru ca plantele să nu devină prea aglomerate, favorizând astfel apariția bolilor. Aceste măsuri cuprind:
- Respectarea distanțelor optime de plantare
- Plivirea buruienilor. Mai ales dacă a fost un sezon ploios, buruienile au tendința să se dezvolte agresiv, ocupând spațiul plantelor cultivate. E nevoie de intervenție periodică pentru a le ține sub control
- Rărirea plantelor. Unele plante precum morcovii, salata sau ridichiile au nevoie să fie rărite pentru a avea suficient spațiu să se dezvolte
- Îndepărtarea frunzelor bolnave sau chiar a plantelor compromise de boli sau dăunători, mai ales la roșii, castraveți, ardei sau vinete, pentru a evita răspândirea patogenilor la plantele sănătoase.
- Legarea plantelor (palisare);
- Defolierea tomatelor;
- Copilirea;
- Cârnirea;
- Căutarea și identificarea bolilor și dăunătorilor, pentru a putea actiona la timp.
- Udarea sau ajustarea perioadelor de udare automată în funcție de starea vremii și necesarul plantelor.
- Mulcirea sau completarea mulciului organic deja existent.
- Desființarea culturilor ajunse la maturitate pentru a face loc unor noi culturi
- Pregătirea terenului pentru ciclul II sau III de plantare. Dacă cultivați în paturi înălțate, o furcă de săpat sau o săpăligă sunt suficiente pentru a afâna ușor terenul.
Pasul 4. Sădirea
Simbolic ales ca numele ultimului pas, ‘sădirea’ dă naștere la un nou ciclu de viață în grădină. Cuprinde planificarea atentă, iar în funcție de ce alegem și ce avem disponibil, sădirea propriu-zisă și plantarea.
Pe măsură ce legumele se coc și sunt recoltate, în grădină încep să rămână locuri goale care, dacă nu sunt cultivate, sunt invadate în scurt timp de buruieni. Aplicând principiul succesiunii și al asocierilor benefice de plante putem să înființăm noi culturi pe spațiile eliberate de plantele recoltate sau care urmează a fi recoltate.
În această perioadă puteți:
Semăna: creson, salată, muștar de frunze, mizuna, tatsoi, mangold, napi, ridichi de lună, mărar, măcriș, kale, spanac, îngrășăminte verzi
Planta (răsaduri): varză, praz, gulii, dovlecel, arpagic (bulbi)
Masanobu Fukuoka, un agricultor japonez, autor al cărții ”Revoluția unui spic”, obișnuia să semene orezul înainte de recoltarea grâului sau orzului, reușind să obțină astfel 2 recolte de cereale pe an, de pe același teren.
Dacă am aplica același principiu în grădina noastră, am putea semăna deja salata, ridichiile, spanacul, arpagicul, napii sau mărarul printre rândurile de roșii, ardei, vinete sau castraveți, înainte de a desființa aceste culturi definitiv. Astfel, atât plantele din ciclul anterior de cultură, cât și cele din noul ciclu vor coexista, la fel ca în natură și, fiind plante companion se vor influența pozitiv una pe cealaltă. De exemplu tomatele vor umbri salata, favorizând dezvoltarea de frunze, iar salata va preveni dezvoltarea altor buruieni pe spațiul respectiv.
De asemenea, dacă aveți culturi de morcovi, ceapă, cartofi, sfeclă, fasole, mărar, pătrunjel, busuioc și altele asemănătoare, care eliberează terenul în perioada august și septembrie, puteți înființa pe același spațiu noi culturi urmând câțiva pași simpli:
- Planificați ce anume veți semăna sau planta, unde și sub ce formă (rânduri, cuiburi, plante izolate, square foot gardening, etc.).
- Afânați locul cu ajutorul unei furci pentru săpat sau o săpăligă. Dacă e foarte compactat se poate folosi și o cazma
- Dacă este nevoie, încorporați îngrășăminte organice în sol (compost, mraniță, Italpollina etc.).
- Îndepărtați ușor mulciul acolo unde este cazul pe fâșia sau locurile pe care doriți să semănați sau să plantați
- Plantați răsadurile sau semănați semințele conform planului.
- Udați bine și bucurați-vă de noile plăntuțe.
Pentru stabilirea schemelor de succesiune se vor respecta câteva reguli de bază şi anume:
- Nu se vor include în succesiune plante aparţinând aceloraşi familii botanice;
- Perioadele de vegetaţie ale plantelor care intră în succesiune trebuie corelate astfel încât speciile să se poată încadra în calendarul de cultură;
- Se vor plasa, în succesiune, specii cu înrădăcinare diferită şi cu pretenţii diferite la regimul de nutriţie (Exemplu: speciile care consumă mult azot ca: salata, spanacul, vărzoasele vor fi urmate de fasole, mazăre care îmbogăţesc solul în acest element);
Alte activități:
Tot acum puteți să vă ocupati de înmulțirea plantelor care v-au captat atenția în acest sezon:
- Înmulțirea căpșunilor prin stoloni. Aceasta constă în replantarea tulpinilor târâtoare înrădăcinate (stoloni), care apar după fructificare. Perioada optimă pentru replantarea stolonilor este de la sfârșitul lunii august, până în noiembrie.
- Înmulțirea prin butășire la salvie, lavandă, rozmarin, mentă.
- Păstrarea de semințe de la soiurile deosebite.
Rămâneți aproape de noi pentru a afla mai multe despre ciclurile de viață din grădină și activitățile specifice, printr-o abordare prietenoasă cu omul și cu natura.
Articol scris de Antim Nechifor si Teodor Terpez